Bland koppar och sorl kommer kreativiteten

19 min
Den här veckan går P4 Kultur på kafé. För det är inte bara kaffe, prat och möten som klaras av på fiken, kaféerena kan också bli kreativa rum. På en ljudlig och fartfylld servering i Stockholm har författaren Johanna Nilsson sin skrivarlya, P4 Kulturs reporter Laila Carlsson har träffat henne där.

Sedan 2002 har Johanna Nilsson återkommit till Teaterbaren i Kulturhuset i Stockholm för att skriva. Förutom arbetsplatsen hemma är läget vid panoramafönstren hennes favoritställe för arbete.

Hon debuterade 1996 med den uppmärksammade romanen Hon går genom tavlan ut ur bilden, som handlar om mobbning. Sedan dess har det blivit många alster, bland annat barnböcker och thrillers, och i höstas kom Gå din väg men stanna, uppföljaren till debuten. Den är djupt personlig och uttalat självbiografisk och handlar om svåra frågor som psykisk sjukdom. Men det hindrade inte Johanna Nilsson från att sitta i en offentlig miljö och skriva, tvärtom.

– När man skriver så personligt om väldigt mörka saker kan det vara skönt att ha kontrasten med vanliga, friska människor runt omkring sig i stället för att sitta ensam hemma, säger hon.

Alla som suttit ett tag vid ett kafébord vet att det ibland är omöjligt att undgå samtalen i närheten och när hon sitter och skriver på kafé använder sig Johanna Nilsson av det. Hon samlar på sig karaktärer och diskussioner som hon sedan stoppar in i sina romaner.

Bibliotekscaféet, eller BC som det heter i folkmun, är en riktig institution i Umeå. Viktor Hariz har tillbringat en dag på den spartanskt inredda kafeterian och pratat med ägare och besökare. Dit kommer ett brett spektra av gäster, från förskolebarn till punkare. Där finns också många stammisar, med ett alldeles eget kreditsystem för toalettavgiften.