Nätternas gräs av Patrick Modiano - del 3 av 13

Här finns inget ljud
Sändes i FM 15 december 2014. Staffan Göthe läser årets nobelpristagare i litteratur. Patrick Modiano rör sig mellan då och nu, mellan ett Paris idag och den stad han upplevde som ung man då han älskade den hemlighetsfulla Dannie.

Vem var Dannie och vilka var männen på hotell Unic? En författare försöker rekonstruera en tid som flytt, en gåta från förr söker sitt svar

I Patrick Modianos Nätternas gräs beger vi oss till Paris. Som så ofta i Patrick Modianos romaner flätas dåtid och nutid samman. Vår berättare drivs av en känsla av tyngdlöshet, av att tiden upphört att existera – eller rättare sagt att alla tider existerar samtidigt. De historiska gestalter han skrivit om i ett kvarglömt manuskript är lika verkliga som den grupp män som brukar samlas på hotell Unic. Hans kärlek, den hemlighetsfulla och undflyende Dannie, är mer eller mindre lika verklig som baronessan Blanche från 1700-talet eller Jeanne Duval, poeten Baudelaires älskarinna från 1800-talet.

Med hjälp av sin svarta anteckningsbok försöker berättaren i Nätternas gräs rekonstruera en tid som flytt och ett Paris som inte längre finns. Det är som att en spricka i tidens väv har öppnat sig och gjort det möjligt att söka svar på gåtor från förr.

Musik: Paris Taxi Blues av Nicholas Cuche
Översättare: Anna Säflund-Orstadius
Producent: Kerstin Wixe