I Rwanda förbereds ett kunskapssamhälle

20 min
I folkmordet i Rwanda 1994 mördades inom loppet av tre månader 800 000 människor. Våldsvågen slog också hårt mot landets bildade elit - många forskare mördades eller flydde landet för att aldrig komma tillbaka. Nu talar alla om en renässans i Rwanda och om att bygga ett nytt kunskapssamhälle.

Fattigt på råvaror, överbefolkat och med djupa konflikter inom befolkningen - i det läget ses kunskap som vägen framåt för Rwanda. En rad ambitiösa mål har satts upp - malaria ska utrotas till 2015, och 2020 vill Rwanda kvala in som så kallat Middle income country - alltså medelinkomstland, vilket innebär en BNP per kapita på 1000 dollar.

2300 kilometer fiberoptisk kabel har grävts ner och målet är att tre procent av BNP ska satsas på forskning. Men går det att förvandla ett lantbrukande folk till att bli en it-nation på bara tjugo år?

I gårdagens vetandets värld besökte vi Demokratiska Republiken Kongo och fick ett smakprov på hur svårt det är att vara forskare i ett av världens mest förstörda länder - idag sätter reportrarna Marcus Hansson och Peter Bjurbo fokus på Rwanda - ett land som precis som Kongo varit nere på bottnen men nu vänt uppåt med stor kraft och med en mycket stark framtidstro.