Pengar i pappmuggen eller på ett bankgirokonto?

Här finns inget ljud
Har vårt sätt att se på välgörenhet förändrats när vi ser allt fler tiggare på gatorna? I Tendens tema ”Vad är en god gärning?” träffar vi Anna som anonymt i skydd av mörkret ställer ut en kartong med varma kläder till de som behöver.

Och det finns en anledning till varför Anna ställer ut kartongen anonymt.

– Om jag hade det svårt så skulle jag inte vilja gå och be om grejer. Jag tänker på de romska tiggarna som sitter och ber. Det tycker jag är förnedrande. Och jag tycker att en av de viktigaste anledningarna till att jag ger anonymt är att de som får kartongen inte ska behöva tacka.

Roland Laestander, som också ägnar sig åt välgörenhet, blev nyligen utsedd till samordnare mellan de lokala hjälporganisationerna, kommunen och olika myndigheter i Umeå.

– Jag besöker de romska lägren här i Umeå nästan varje dag och tittar till dem. Och då får jag frågor om allt från hur bilen ska besiktigas till att, som idag, följa med till Akuttandvården.

Roland tror att välgörenhet är något som kommit för att stanna och att behovet är enormt stort. Han tycker också att den här typen av hjälp ska skötas ideellt där människor som brinner för hjälparbete deltar.

Och Kerstin Norlander som är ekonomhistoriker vid Umeå universitet berättar att tiggeriet är en relativt ny företeelse. 

Programmet sändes första gången i oktober 2014.