Den centralamerikanska drömmen

56 min
Om drömmen och kampen för ett liv på andra sidan gränsen till USA. Detta är en återutsändning av det viktiga Konfliktprogram som Sveriges Radios korrespondenter Lotten Collin och Paloma Vangpreecha gjorde i november 2014. Varför gör allt fler barn den allt farligare färden från Centralamerika till USA? Hör om tågresor, flottfärder och ökenvandringar som ofta slutar i ett flyktingförvar. Möt bröderna från Guatemala som kom fram och systrarna från Honduras som fastnat på vägen. Reportage från två sidor av ett Amerika som delats itu.

"Du ser dom vita bussarna som passerar? Det är centralamerikanska migranter som blivit tagna på vägen upp till USA. Varje dag kommer det 10 eller 20 sådana bussar in i Guatemala med människor som blivit deporterade", det berättade en taxichaufför som heter Helmer för Lotten Collin när de körde från Guatemala City upp till gränsen mot Mexico.

Paloma Vangpreecha åker till Phoenix i amerikanska Arizona och träffar där Adolfo som säger ”Jag försöker glömma resan, vill inte minnas. Jag har inte berättat några detaljer för mina föräldrar, jag vill bespara dem den smärtan”. Han bor med sin lillebror Edibar i ett hus som de delar med många andra. Kvar i Guatemala finns brödernas familj, deras syskon och mamma. Lotten Collin på andra sidan gränsen beger sig på jakt för att hitta henne i de guatemalanska bergen, du hör hur det går i slutet av programmet.

På vägen träffade både Lotten Collin och Paloma Vangpreecha många migranter, människor vars historier behöver berättas, vars historier är en del av en större berättelse, vår tids berättelse, den om migrationen.

I USA träffar Paloma 18-åriga Darlin Adonay. För 1 år sen packade han ner tre skjortor och tre par byxor i en ryggsäck.  Den svarta byxan och tröjan tänkte han ha på sig när han skulle över gränsen till USA. Han hade hört att det var bättre att ha mörka kläder på sig för att inte synas under vandringen i natten. Dom flesta minderåriga migranter som grips av den amerikanska gränspolisen skickas tillbaka, eller får stanna temporärt i väntan på rättegång. Men Darlin fick permanent uppehållstillstånd, på grund av sin svåra historia.

I den mexikanska staden Tapachula träffar Lotten Maria, som är 18, och hennes syster Katy, som är 15. Dom lämnade Honduras för två månader sen. Deras mamma och pappa hamnade i ett gängbråk och blev ihjälskjutna. De berättar om hur de liftade med en lastbilschaufför som försökte våldta Katy. Sen kommer en man i lila skjorta och svart bakåtkammat hår i hästsvans fram till Lotten och tjejerna och ropar ”Flickor! Det finns arbete ikväll”.

Producent & Programledare: Lotten Collin

lotten.collin@sr.se

Reporter: Paloma Vangpreecha

paloma.vangpreecha@sr.se