Stall del 4 av 4

Här finns inget ljud
Stall i P4 är en mini-serie som sänts i fyra delar under året. Hästar är det djur du hört mest om men runt stallet har fler djur travat, skrittat och galopperat - det har varit renar, ett par ridkor, en bronshäst och vi har även vandrat på ridleder.

I dagens avsnitt hälsar vi på hos årets ridskola som fick utmärkelsen sent under 2014. Det är Sundsvalls Fältrittklubb och ridskolechefen Birgitta "Gittan" Lindstrand är glad att Svenska Ridsportförbundet sett deras breda verksamhet med ett stort socialt engagemang och pengainsamling. Pengarna behövs eftersom ridtältet rasade för några år sedan av snömassorna. Så trots det tråkiga har klubben lyckats vända allt till något bra.

I stallgången konstaterar vi att stallet har några år på nacken och att det är ganska tungjobbat. Med andra ord typiskt för många ridskoleanläggningar runt om i landet. Vi diskuterar de olika lösdriftsystem som nu kommer allt mer och hälsar på hos Ortsjöns hästgård som lätt kan hålla 100 hästar. Hästskötaren Jenny Westberg och ägarna Emil Andersson samt Ann Lindfors som menar att lösdriften gör det enklare men att det fortfarande blir en hel del jobb med att mocka ute i de stora hagarna.

Tillbaka i stallet hos Sundsvalls Fältrittklubb får ridskoleeleverna Johanna Näsholm och Tove Högman Ording lyfta tunga höbalar, strecha och lasta skotkärror. På den här ridskolan blir det flera hundra kilo hästskit per dygn. Det gäller alltså att göra rätt så man inte sliter ut sig utan skaffar sig ork även till ridningen. Sjukgymnasten och ryttaren Kalle Hammargården kommer med tips hur man ska lyfta och bära - tips som förstås även passar den som t ex fixar i trädgården.

Vladimir Drybcak lärde sig rida i Tjeckien och han jobbar som sjuksköterska. Han funderar mycket på ryttarens hållning och hur den påverkar hästen - han rider "historisk ridning" på någon av sina ståtliga spanska P.R.E-hingstar, så som det kanske såg ut även för nästan tusen år sedan. Och visst är det så att ryttare ofta både har starkare rygg och bättre hållning?

Gabriel Wikström (S) är folkhälso-  och idrottminister. Han öppnar för att motion till häst ska kunna ske på samma grunder som annan idrott när arbetsgivaren erbjuder friskvård till sina anställda. Nästan alla andra partier är inne på samma linje. Wikström anser att ridningen är intressant bland annat eftersom det är en av mycket få idrotter där män och kvinnor tävlar mot varandra på samma villkor.

I Uppsala sitter vi upp på en "plugghäst" - den möbel som botanisten Carl von Linné gärna använde när han inte gick eller red hundratals mil genom Sverige på 1700-talet för att upptäcka nya växter. Det var som att han inte fick nog av att sitta i en sadel. Marika Hedin, prefekt för Linnémuseet i Uppsala och kreatören Gunnar Grip berättar mer.

Programledare och producent: Lotte Nord

Hör av dig: stall@sverigesradio.se