Misstankarna mot Iran: Fyra män i tre länder avgör miljoners öde

14 min
Fyra män i tre länder sitter och funderar på vad de ska göra med Irans anrikning av uran, kanske kärnvapenförberedelser? Gripa till vapen eller inte? Söka samarbete med USA eller inte? Klart är att miljoner iranier definitivt inte vill ha krig. Författaren och exiliraniern Azar Mahloujian reflekterar över vad som kan hända. Hör också debattören Fredrik Segerfeldt om varför USA är rikt medan Mexico är fattigt.

Många röster höjs i väst för en attack mot Iran, på grund av landets anrikning av uran och misstanken att Iran håller på att skaffa kärnvapen. Hör Azar Mahloujian funderingar om exiliraniernas dilemma: att deras kritik mot krigsplanerna riskerar att spela Irans president Mahmoud Ahmadinejad i händerna.

Debattören Fredrik Segerfeldt har läst en ny bok som försöker bena ut varför vissa länder – som USA – blivit rika, medan andra – som Mexico – är betydligt fattigare.

Enligt författarna beror det på hur samhällets institutioner är konstruerade, och hur de förhåller sig till ländernas invånare.