Jean Paul Gaultier – en 60-åring lika hemma i förorten som i finrummet

54 min
Jean Paul Gaultier (1952-), den franske modeskaparen, fyller nu i april (den 24:e) 60 år. Skål och grattis! säger vi därför till en av modevärldens mest färgstarka figurer. Som grädde på moset kan han samtidigt fira en 35 år lång, och framgångsrik, karriär. Det är förstås inte bara vi som uppmärksammat detta. Han är just nu föremål för en jättelik utställning - The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the sidewalk to the catwalk. Den började förra året i Montreal, anlände nyligen till San Fransisco och ska därefter vidare till Madrid och Rotterdam för att landa i Stockholm, där den kommer att visas på Arkitekturmuseet, i juni 2013. I veckans STIL tar vi därför en titt på denna provokatör som skjutit utvecklingen framåt genom att utmana den goda smaken.

Att Jean Paul Gaultiers plagg skulle kunna ses på museer var det förstås knappast någon som trodde när han började sin bana i mitten av 70-talet. Då fick han smeknamnet, eller öknamnet, modets ”enfant terrible”. En modets värsting som inte spelade enligt de hierarkiska regler som det franska modesystemet var uppbyggt efter. Inte heller delade han dess syn på god smak. Istället sade han: ”människor som klär sig illa är de som intresserar mig”.

Förortskillen Jean Paul Gaultier flirtade inte med finkulturen. Han plockade istället idéer från lättklädda och plymförsedda dansöser på Folie Bergères, Londons punkscen, den gränsöverskridande artisten Boy George och tittade vad folk på gatan – inte minst de i förorterna – bar. Han tog in slitna skinnjackor och grova Dr Martens kängor i modesalongerna – och ifrågasatte den konventionella bilden av skönhet. I början av hans karriär var det detsamma som en lång, blond svensk fotomodell. 

Jean Paul Gaultier blev snart känd för att utmana fler konventioner än så.  Det var han som 1985 introducerade herrkjolen (i det västerländska modet) och 2003 lanserade makeup för män. Och det är Jean Paul Gaultier som – i nära samarbete med Madonna – började förändra synen på korsetten som ett plågoplagg ämnat att trycka till kvinnan, i flera bemärkelser. 1990 skapade han alla plaggen till Madonnas ”Blonde Ambition”-turné där hon, genom sin popularitet och pondus, fick strutformade bh-ar och korsetter att framstå som moderna kvinnliga powerplagg.

Jean Paul Gaultier var kort sagt en hejare på att haka på populärkulturella fenomen. I början av 1990-talet blev han även blev programledare (tillsammans med Antoine de Caunes) för tv-programmet Eurotrash. En enormt populär komediserie som visade knasiga fenomen och typer från hela världen, trots namnet. 1995 blev han även värd för den europeiska MTV-galan, i Paris. Han gjorde femton olika klädbyten, inför en publik på 250 miljoner. I programmet får vi höra Jessica Conrah, doktorand på Centrum för Modevetenskap vid Stockholms Universitet, berätta om hur MTV kom att bli en trendsättare och stilmanual. Vi får även höra Maria "Decida" Wahlberg, stylist till artisten Robyn, berätta om vikten av en signaturlook för en artist. Dessutom har vi ringt upp parfymören Francis Kurkdjian, mannen bakom en av de mest bästsäljande herrdofterna det senaste årtiondet – Jean Paul Gaultiers Le Male. Och så får vi höra hur det egentligen var att gå på en catwalk på en av Jean Paul Gaultiers omtalade visningar. Det vet Jean-Pierre Barda, tidigare medlem i bandet Army of Lovers.

Veckans gäst är Margò Fallai Sjöblad, legendarisk butiksinnehavare som introducerat många stora modenamn i Sverige, bland annat Jean Paul Gaultier.