Kirunas förvandling

18 min
Nu har gruvan i Kiruna kommit för nära samhället. Delar av stan står på mark som hotas av sprickbildning och måste antingen rivas eller flyttas. Och det här rör naturligtvis upp känslor bland Kirunaborna. För vad kommer att hända med gamla vackra byggnader som stadshuset? Vad händer när man flyttar en hel stad, vad sker med människorna i en stadsomvandling? P4 Kulturs reporter Viktor Hariz har begett sig norrut till Kiruna. Till staden och samhället som står inför en oundviklig förvandling.

Staden Kiruna finns för att gruvan i Kirunavaara finns. Ingen gruva - ingen stad. Så när gruvan nu brer ut sig, är det staden som får maka på sig och inte tvärt om.

I Kiruna finns en fantastisk konstsamling, med verk av bland andra Anders Zorn och John Bauer, inhyst i ett påkostat stadshus. Konstsamlingen får naturligtvis följa med när staden måste flytta. Men värre är det för stadshuset, som kommer att rivas, trots att det är en så speciell byggnad. Och tankarna om det går naturligtvis isär. Kirunas grundare Hjalmar Lundbohm var dock klar över villkoren redan från början. Gruvan bestämmer. Och om gruvan stänger för att malmen tar slut, då är det också slut med Kiruna som stad och marken ska ges tillbaka till samerna.

Viktor Hariz träffar gamla och unga Kirunabor för att tala om livet mitt i metamorfosen.