Billy Butt

83 min
I september 1992 förhörs fyra unga kvinnor i södra Sverige av polisen. Det handlar om misstänkta fall av våldtäkter och sexuellt utnyttjande och kommer att blir upptakten till ett av Sveriges mest omtalade våldtäktsmål. Nöjesprofilen, som han kallades i medierna vid den tiden, ska genom smicker, tjat och tomma löften om jobb i reklam- och nöjesbranschen ha fått till träffar med kvinnorna. 

Vad som därefter har hänt råder det delade meningar om. Nöjesprofilen hävdar att kvinnorna gått med på samlag i hopp om karriärfördelar, men i efterhand ångrat sig och anmält honom för våldtäkt. Kvinnorna hävdar att han tvingat till sig sex.

Dagen innan rättegången börjar i  mars 1993, går den före detta skivbolagsdirektören Billy Butt ut i medierna och berättar att det är han som är ”Nöjesprofilen”. Uppmärksamheten i massmedia är enorm, trots att pressen inte släpps in i rättssalen och allt sker bakom lyckta dörrar.

Ord står mot ord och Billy Butt döms till fem års fängelse för nio våldtäkter och ett våldtäktsförsök i tingsrätten. I domen för rätten bland annat ett resonemang kring Billy Butts ”särpräglade utseende” och att man inte anser det troligt att en ung kvinna frivilligt skulle ha sex med honom på grund av det. Formuleringen kring Billy Butts utseende har i efterhand blivit hårt kritiserad och spekulationerna i massmedia har blossat upp med jämna mellanrum, om våldtäktsdomarna mot Billy Butt är ett justitiemord.

Producent: Emma Janke