Gypsy Rose Lee – den intellektuella stripteasestjärnan

54 min
Gypsy Rose Lee (1911-1970) bevisade att det inte bara är en konst att klä upp sig, utan även att klä av sig. Denna amerikanska brunett med långa ben blev den kändaste stripteaseartisten genom tiderna. Lika sofistikerat som sexigt tog hon långsamt ta av sig plagg efter plagg, utan att egentligen visa så mycket naken hud. Men det var inte heller det som var poängen. Hon var alltid mer ”tease” än ”strip”, och aldrig vulgär. I veckans STIL berättar vi mer om henne, och hur det här med striptease egentligen började.

Gypsy Rose Lee var en lika majestätisk som skarp kvinna. Hon blev känd som ”den intellektuella strippan” då hon i monologer refererade till konstnärer som Cézanne och författare som Oscar Wilde, samtidigt som hon sakta och förföriskt rullade ner sina silkesstrumpor. Somliga kallade henne för ”Dorothy Parker klädd i stringtrosa”.

Helt fel var inte den beteckningen. Gypsy Rose Lee nådde även stora framgångar som skribent. Hon skrev för tidningen The New Yorker och 1941 fick hon en kritikerrosad bästsäljare med en deckare – The G-string Murders, stringtrosemorden. Den blev senare även en film med titeln Lady of Burlesque. Störst framgångar med sittskrivande fick hon dock med självbiografin Gypsy: Memoirs of America's Most Celebrated Stripper, 1957. Den kom att ligga till grund till den kända musikalen Gypsy med musik av Stephen Sondheim. Den blev även film, både 1962 och 1993, och snart är det dags igen. Nyligen kom besked om att Barbra Streisand tänker göra comeback i filmmusikalbranschen efter 30 års frånvaro, och det med en ny version av denna musikal. Manus har hon bett britten Julian Fellowes att damma av, mannen som gett oss tv-serien Downton Abbey.

Gypsy Rose Lee sade själv att hon inte var någon egentlig strippa, utan snarare en komedienne som gjorde en sorts parodi på striptease. Men så började hon den karriären på burleskteatrar i New York, en underhållningsform där just humor och parodi var viktiga ingredienser. Om det berättar vi mer. I programmet får vi även höra om hur det är att uppträda på en svensk samtida burleskklubb. Vi får även veta mer om strippstångens fördelar, liksom om kardborrebandens förtjänster. Vi har även träffat smyckesdesignern Märta Mattsson som arbetar med hud, på sitt sätt.

Veckans gäst är Gittan Goding, före detta stripteaseartist.