Nobelpriset rubbar rutinerna för John O'Keefe

20 min
Årets medicinpristagare John O'Keefe har alltid hållit sig undan uppmärksamhet och trivts bäst ensam på labbet. Han förstår inte varför någon vill vara kändis.

Ensamma kvällar på labbet fram emot midnatt är inte ovanliga i John O'Keefes forskarliv. Han gör helst det praktiska själv, allt från att sätta fast elektroder på råttornas hjärnor till att analysera data från försöken.

Labbuppställningen är i princip densamma som vid hans ursprungliga försök 1971, då han upptäckte platscellerna i hjärnan – det som han nu får Nobelpris för. Men de enda besök han har gjort på labbet de senaste veckorna är för att visa journalister runt, beklagar han.

Han är självklart glad och tacksam för Nobelpriset, men just denna sida, att synas så mycket i offentligheten och bli igenkänd på gatorna är det han gillar sämst. Innan han blev Nobelpristagare fanns bara tre foton av honom på internet.

Men de senaste veckorna har han rubbats i de forskarrutiner han byggt upp under 47-års forskning på en och samma arbetsplats.

– Jag förstår inte varför någon vill vara kändis, säger han.

I programmet medverkar John O'Keefe, Nobelpristagare i medicin, University College of London och  Derek O'Reilly, taxichaufför och taxiinstruktör.

Sändes första gången i december 2014.