Klev av scenen för längtan till Berlin

19 min
Marika Lagercrantz har varit i teaterns och filmens värld i hela sitt liv. Redan som sexåring ställde hon sig på scenen och först nu har hon klivit av den, för en treårsperiod i alla fall. I höstas började hon arbeta som Sveriges kulturråd i Tyskland. Och det är ett lika utmanande som roligt arbete, berättar hon för P4 Kulturs reporter Amanda Ooms, när hon besöker henne på den svenska ambassaden i Berlin.

Det började med att Marika Lagercrantz läste en annons i tidningen om att man sökte ett nytt kulturråd till den svenska ambassaden i Berlin. Marika, som efter långt turnerande i Tyskland pratar tyska flytande, tyckte att tjänsten lät spännande och sökte. Och fick jobbet. Ett arbete som passar henne som hand i handske har det visat sig.

I ett en timme långt P4 Kultur Special får vi följa med Amanda Ooms, när hon besöker Marika Lagercrantz på hennes jobb. Och vi får höra Marika berätta om sin första tid som kulturråd. Knappt hade hon satt sig på sin nya kontorsstol förrän Tomas Tranströmer vann Nobelpriset i litteratur. Något som naturligtvis kom att prägla de första månaderna som kulturråd.

Men jobbet innebär också att lyfta fram oetablerade kulturarbetare och främja ett samarbete och ett kulturutbyte mellan Tyskland och Sverige. Marika bjuder även lyssnarna på erfarenheter från sin långa skådespelarkarriär. Om hur hon och hennes teatersällskap körde vilse in i Östtyskland medan barnen låg och sov på ett hotell i Västberlin till exempel. Och hon berättar om det allra första starka minnet från Tyskland, som hon helst hade velat glömma.