På jakt efter det romsk-svenska

20 min
Vad är romsk-svensk kultur? Det försöker vi ta reda på i veckans P4 Kultur, där vår reporter Anna Törnkvist går på jakt efter vad hon tror ska bli ett enkelt svar på en enkel fråga. Istället inser hon att reportaget lika mycket kommer att skildra muren som finns mellan romskt och svenskt.

I ett 500 år gammalt dokument finns den första kända anteckningen om att romer kommit till Sverige. Det gör 2012 till ett jubileumsår och regeringen har utsett det här året till romskt kulturår. 

För några veckor sedan hölls en konferens i Stockholm för att fira romer och romsk kultur. Till den festen kom Sabina Baltzar Roth, som söker sitt romska ursprung, för att träffa sin idol Rosa Taikon, som länge kämpat för romernas rättigheter. Där möter vi också Lars Dimitri på Romskt Kulturcentrum-Stockholm. Han träffar många som söker sin romska identitet, trots rädslan för att bli utsatt och diskriminerad.

– Det är hjärtat som ropar, säger han.

Musikern Dimitri Keiski tycker att det är i just musiken och folkmusiken som det går att hitta likheter och gemenskap mellan det romska och det svenska. Själv sjunger han både på engelska och romani, men dolde tidigare sitt romska ursprung precis som så många andra.

– Jag mådde inte bra på den tiden när jag var lite försiktig med att säga att jag var rom. Men jag mår mycket, mycket bättre i dag, säger Dimitri Keiski.

En man som verkligen försökt att tränga in i den romska kulturen är författaren och journalisten Bo Hazell. I höstas kom han ut med en reviderad och kraftigt utökad utgåva av sin bok Resandefolket, från tattare till traveller, där han berättar om sina många upplevelser men framför allt försöker skildra de olika resandefolkens historia.

Och för den som gillar film och självbiografier så kan vi tipsa om filmregissören Emir Kusturicas memoarer Döden är ett obekräftat rykte, som kom ut på svenska i början av året. Kusturica har gjort filmer som Svart katt, vit katt, och Zigenarnas tid och i sin självbiografri tar han läsarna med till sin barndoms Sarajevo.