Poetkemisten och skapelsefilosofen Strindberg

20 min
“Skönlitteraturen äcklar mig och jag går så småningom öfver till vetenskap” skriver Strindberg till en vän i slutet av 1880-talet. Under nästkommande tio år ägnar Strindberg stora delar av sitt yrkesliv åt att försöka revolutionera dåtidens naturvetenskap. Strindberg lockas av alkemins tanke att allt finns i allt och att olika ämnen kan omvandlas och skapas på nytt.

I år är det hundra år sedan August Strindberg dog. Strindberg är känd som en av Sveriges mest betydelsefulla författare och dramatiker, men visste du att Strindberg ägnade stora delar av sitt liv åt naturvetenskaplig forskning?

I det första programmet i denna serie av två, får vi följa Strindberg som poetkemist och skapelsefilosof då han bland annat försöker bevisa att det inte finns några grundämnen – att svavel innehåller kol och att jorden kanske inte är rund.

MEDVERKANDE:
Per Stam – docent i litteraturvetenskap på Stockholms universitet. Huvudredaktör för Strindbergs samlade verk och har skrivit kommentarer till Naturvetenskapliga skrifter I & II.
Ulf Danielsson – professor i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet, skrivit om Strindberg som forskare, mystiker och haverist.
Stefan Bohman, museichef Strindbergsmuseet i Stockolm

MUSIK:
Tredje satsen i Beethovens Månskenssonat – Strindbergs personliga favoritstycke.

Här en länk till näst program om naturvetaren Strindberg: