Ekologipionjären och växtpsykologen Strindberg

19 min
I år är det hundra år sedan August Strindberg dog. Strindberg är känd som en av Sveriges mest betydelsefulla författare och dramatiker, men visste du att Strindberg ägnade stora delar av sitt liv åt naturvetenskaplig forskning?

“Skönlitteraturen äcklar mig och jag går så småningom öfver till vetenskap” skriver Strindberg till en vän i slutet av 1880-talet. Under nästkommande tio år ägnar Strindberg stora delar av sitt yrkesliv åt att försöka revolutionera dåtidens naturvetenskap. Strindberg lockas av alkemins tanke att allt finns i allt och att olika ämnen kan omvandlas och skapas på nytt.

Efter att främst ha ägnat sig åt kemiska experiment går Strindberg sedan över till att studera mineraler, växter och djur i Paris botaniska trädgård Jardin des Plantes, som enligt Strindberg är ”ett mikrokosmos av skapelsen”.

I det här andra programmet om Strindberg som naturvetare, så får vi höra en något annorlunda, och mer positiv bild av naturvetaren Strindberg. Vi lägger guldmakeriet åt sidan, för att behandla naturfilosofen och botanikern Strindberg som troligen var en av den moderna ekologins pionjärer.

MEDVERKANDE:
Elena Balzamo, översättare och litteraturhistoriker specialiserad på August Strindberg, hedersdoktor vid Umeå universitet och ledamot i Kungliga Vitterhetsakademien.
Sylvain Briens, professor i litteraturhistoria vid Sorbonne Universitet har forskat på Strindberg som naturvetare, precis översatt jardin des Plantes till franska, menar att Strindberg förtjänar en plats i vetenskapshistorien som en av de tidigaste ekologerna.
Kåre Bremer, professor i botanik och rektor vid Stockholms universitet.
Tobias Dahlkvist, docent i idéhistoria vid Stockholms universitet.

Musiken i programmet var bland annat delar av Forskarlens sång som Strindberg skrivit texten till.

Här en länk till första programmet om naturvetaren Strindberg: