Jag finns här

40 min
Den 3 december 2013 köper jag en biljett till min födelsestad Buenos Aires. På kvällen vid köksbordet undrar min dotter Alicia vad som får mig att plötsligt vilja åka dit. Jag berättar att var åtta år när jag lämnade mitt hem i Argentina. Det har gått 35 år och jag har aldrig återvänt till min förort, mitt rum och mina vänner i Buenos Aires.

– Afuera de la puerta esta Suecia. Så sa min mamma till mig hela min uppväxt. Utanför dörren finns Sverige, men här hemma är vi i Latinamerika, här  måste vi hålla kvar vid vår kultur.

Denna berättelse är en resa i tid och rum. Som börjar när jag tillsammans med min mamma och mina syskon flydde från 70-talets militärjunta i Argentina. En resa präglad av en stark förvirring om att vara invandrare, argentinare eller svensk.

Nu är det dags att se om minnen kan återskapa en känsla av tillhörighet. Nu är det dags för min 12-åriga dotter Alicia att se min historia. Att söka svar på frågor som följt mig hela min uppväxt. Vad är svårast, att lämna sitt land eller att erövra en plats i det nya?

Manuel Cubas

Manuel Cubas är journalist, skådespelare och regisör. Han har bl a gjort flera program för P3 Dokumentär.

Musik som spelats i avsnittet

 • 23.07
  Laleh - En Stund På Jorden
  Album: Colors
  Kompositör: Laleh Pourkarim
  Bolag: Telegram Records
 • 23.11
  Mohammed Ali, Jacco - 50 Länder
  Album: 50 Länder
  Kompositör: Masse Salazar
  Bolag: Redline Records
 • 23.16
  Syster Sol - Reflektioner
  Album: Dömd Att Bli Bedömd
  Kompositör: Isabel Sandblom, Patrik Alexandersson
  Bolag: Swingkids Productions
 • 23.20
  Mercedes Sosa - Yo Vengo A Ofrecer Mi Corazon
  Album: Vivir
  Kompositör: Fito Paez
  Bolag: Tropical Music