Legionären i Under Uret och Frågornas bibliotek

14 min
I dagens radioessä tar författaren Henrik Nilsson, tack vare en tidigare främlingslegionär, oss med till världens ände - och till ett bibliotek som inte liknar något annat: Frågornas Bibliotek .

Under ett Köpenhamnsbesök träffar författaren Henrik Nilsson en före detta soldat ur Främlingslegionen på Café Under Uret. Mannen som nu är i åttioårsåldern börjar berätta om åren då han tjänstgjorde i Franska Guyana. Soldaterna hade ett enda uppdrag: att bevaka en gammal slottsliknande byggnad långt inne i djungeln, ett tiotal mil från Atlantkusten.

Varken soldaten eller någon annan ur hans enhet fick någonsin gå in i byggnaden; ändå visste de snart att den hyste något som kallades för Frågornas bibliotek. Ett bibliotek som vilket som helst; indelat i olika ämnesområden – medicin, anatomi, arkeologi, geografi och så vidare.

Rymde alla vita fläckar

Men i ett viktigt avseende var den motsatsen till alla andra bibliotek. Istället för att vara en plats för samlad mänsklig kunskap, rymde det här biblioteket allt man inte visste, frågorna som ännu inte hade blivit besvarade; vetenskapens vita fläckar och olösta problem.

Och en dag händer det som inte får hända.

Henrik Nilssons essä om Frågornas bibliotek är inte bara en suggestiv berättelse, det är en närmast fiktiv historia. Kanske för att det snart är den 1 april?