Fotbollskulturens eldsjälar

20 min
Den 31 mars är det avspark i fotbollsallsvenskan och P4 Kultur går den här veckan på jakt efter fotbollskulturens eldsjälar. Vi åker till lilla östgötska Åtvidaberg och Kopparvallen, där fotbollen engagerar nästan alla men där det är svårt att få folk att stå i klacken. Och i Malmö träffar Karin Arbsjö supportrarna som inte nöjer sig med att heja, de syr och sätter ihop gigantiska läktararrangemang, tifo.

Tifo kan vara nästan vad som helst, enligt Dennis, en av de unga medlemmarna i tifo-föreningen MT96.

– Det kan vara en jättestor målning, en massa små A4-papper som man håller upp, konfetti, banderoller, massa flaggor...

I en hemlig källarlokal samlas medlemmarna och syr, tejpar, fixar och lagar. Och efter varje match tvättas tygerna som använts.

I Åtvidaberg är Almer Ljutika ordförande i supporterklubben Kopparslagarna. Och trots att laget äntligen är tillbaka i allsvenskan den här säsongen är han bekymrad. Folk vågar inte stå i klacken, av rädsla för att ses som huliganer, tror Almer Ljutika.

Malin Sandberg tipsar om böckerna som får hjärtat att fortsätta dunka lite extra hårt även efter att fotbollsälskaren lämnat läktaren. Och Amanda Ooms berättar om hur hennes morfar blev som förbytt när det var match. Han, som var så ädel och stillasinnad i vanliga fall, kunde ligga kvidandes på golvet när bollen i den tv-sända matchen inte hamnade i rätt mål.