Hedy Lamarr – Hollywoods glamorösaste tekniksnille

54 min
Skådespelerskan Hedy Lamarr (1913-2000) kallades för ”den vackraste kvinnan i världen”. Men hon var inte bara snygg, hon var smartare än de flesta. 1942 - på toppen av sin karriär i Hollywood - fick hon USA-patent på uppfinningen ”Secret Communications System”. Det var en idé om frekvenshoppning som ligger till grund för dagens trådlösa kommunikation, som bland annat Blue Tooth, GPS och Wi-Fi. Men varken hon eller hennes samarbetspartner, kompositören George Antheil, fick gehör för sin idé då. I veckans STIL berättar vi mer om henne, och hennes uppfinnande liv.

Hedy Lamarr började sin karriär på vita duken i Europa. Hon föddes i Wien och ställde till skandal med en tjeckisk film med titeln Extas, 1933. I denna stumfilm skymtar man inte bara hennes nakna stjärt och bröst. Den anses framför allt vara den första film som visar en simulerad orgasm i bild (hej, Meg Ryan). Anledningen till hennes lätt plågade minspel skyllde hon på regissören – han låg under sängen och stack säkerhetsnålar i hennes rumpa, så att hon skulle reagera. Hedy Lamarr blev känd för mycket, men inte för sitt uttrycksfulla minspel. Men hennes look med långt mörkt hår, delat i mittbena, blev trendsättande och knycktes av Joan Crawford, Vivian Leigh och Snövit. Den tecknade versionen som kom ut 1937 är faktiskt modellerad efter Hedy Lamarr.

I Hollywood föredrog Hedy Lamarr att sitta hemma och uppfinna på sin fritid. Hon inredde ett helt rum med god belysning, verktyg och uppslagsböcker. I den avantgardistiske kompositören George Antheil, känd för verket Ballet Mecanique (tänkt att spelas med hjälp av sex synkroniserade självspelande pianon, två flyglar, elektroniska klockor, xylofoner, bastrummor, en siren och tre flygplansmotorer) fick hon en uppfinnande själsfrände.

Kanske var hon för snygg, och han för konstig. Den amerikanska armén, till vilken de presenterade sin idé om fjärrkontroll av torpeder med hjälp av frekvenshoppning, stuvades undan. Många har dock tittat på den och inspirerats och 1997 tilldelades de ”Pionjärpriset” av den prestigefulla organisationen EFF, Electronic Frontier Foundation i San Francisco.

I programmet berättar vi mer om Hedy Lamarrs liv och karriär. Vi har även träffat kvinnliga tekniknördar som berättar om sin stil, eller brist därpå. Den amerikanske modeskaparen Ralph Laurens son, David Lauren, berättar om varför digital teknik är så viktigt för modet, och modehus. Susanna Petersdotter, som vågade ställa sig spritt språngande naken mitt på Avenyn i Göteborg till omslaget av antologin Ätstört berättar hur det kändes. Dessutom har vi pratat med det lilla tyska familjeföretaget som tillverkade uppfinnaren Steve Jobs runda brillor. Och så frågar vi oss – är det bara goda människor som bär runda glasögon?

Veckans gäst är Erik Mellgren, journalist på tidningen Ny Teknik och redaktör för magasinet Teknikhistoria.