Kängurufilé, getostdip och mingel i Australien

55 min
Upp och ner i Meny då Fia Gulliksson upplever sensommar i Australien på södra halvklotet. Vi hälsar på hemma hos Anna Alvsdotter i Manly, som ligger vid havet strax norr om Sydney. Anna är frilansjournalist, ursprungligen från Malmö och har tidigare bott i Spanien och på Nya Zeeland. Anna och Fias meny blir ett färgsprakande sommarkalas influerat från olika länder där Anna har bott. Med betoning på grillat eftersom det är otroligt populärt i Australien, precis som i Sverige. Gazpacho, kängurufilé, ugnsrostade grönsaker med getostdip och Pavlova med frukter, bär och blommor är något av vad som väntas på menyn.

  

Anna Alvsdotter, skåning, journalist som bland annat jobbade som reporter på Sveriges Television innan hon flyttade till Nya Zeeland med sin nya zeeländske man och fick tre pojkar.

Sedan ett decennium bor Anna Alvsdotter med sin familj i Sydney, Australien och trivs bokstavligen som fisken i vattnet. På 'äldre dar' lärde sig Anna crawla i havet, och nu har det blivit hennes passion så till den milda grad att hon simmar 1,5 km i oceanen varje morgon, året om. Hon är med i en grupp simmare som kallar sig "Bold & Beautiful". 
 
   Anna är också lite av en hälsomatsfanatiker
som med glimten i ögat säger att hon hellre svälter sina gossar än låter dem äta massproducerade hamburgare från multinationella kedjor... Det ska vara färskt, gärna biodynamiskt för Anna. Ägg ska komma från friska frigående höns! Till hushållet blir det ofta fisk från handlaren i Annas stadsdel Manly, likaså grillat kängurukött och lokalt lamm. Anna tycker att mat ska vara rättvist producerat och utan onödiga tillsatser som många gånger förstör planetens åkerjord och äventyrar böndernas och konsumenternas hälsa.

   
REPORTAGE:

Meny möter dessutom PR- och kommunikationskonsulten Andrea Jovell Swensson. Sen 2004 har hon drivit en mingelskola där hon lärt allt från skolelever och mattanter till företagsledare och politiker att mingla, något som alla behöver kunna menar hon.