När vi alla blir opinionsbildare

28 min
- Vi har en kultur där vi inte uppmuntrar till debatt och oliktänkande utan vi ska tycka likadant som alla andra gör. Det säger Alice Teodorescu som gjort sig känd som en orädd opinionsbildare. Vad har de sociala medierna betytt för debattklimatet? Och vilka är det egentligen som hörs och syns?

Med några enkla klick på mobilen kan du tala om för omvärlden vad du tycker om allt från abort och vargar till rasism och förbifarter.  Och plötsligt vet du hur din granne röstar. Om han är abortmotståndare eller rasist. Allt finns att läsa på sociala medier. Politik och samhälle, ämnen som du kanske tidigare undvek, diskuteras på fikaraster och hos frisören.

Innebär det här att debattklimatet ökat eller väljer du istället bort sammanhang eller människor i din närvaro som inte tycker som du?

– Det är väldigt många som tar på sig rollen som opinionsbildare och sprider ett budskap men det är inte lika ofta som man har tänkt igenom sina grundargument. Man går till personangrepp, men sakfrågan den är man ointresserad av att driva vidare, fortsätter Alice Teodorescu.

– Vi ser liksom extremhöger, extremvänster som inte skäms för sig. Men vanliga människor som får kännbara konsekvenser av att sticka ut, jag tror att de fortfarande avstår och jag tror att de avstår för att vi har en kultur där vi inte uppmuntrar till debatt och oliktänkande utan vi ska tycka likadant som alla andra gör.  

Brit Stakston mediestrateg, författare och debattör funderar mycket på internets påverkan bland annat på demokrati och opinionsbildning.

– Nyckeln till framgång ligger i att de perspektiv du har engagerar andra eller på något sätt väldigt väl gestaltar en delad upplevelse av saker och ting. Det är ju ofta det som gör att saker växer och blir stora för att det är fler som delar samma problem och har samma perspektiv. Men här får vi en väldig verklighetsberättelse på en fråga och då kan det fart, menar Brit Stakston.

– Det viktigaste att poängtera är den stora möjlighet för var och en om man har lärt sig den digitala läskod som det innebär att vara aktiv på de digitala plattformarna. Det är en möjlighet att bryta hierarkierna och faktiskt ge andra människor plats också. Det tycker jag är en bildningsfråga som vi alla behöver ta ansvar för om vi så verkar inom skolan, som föräldrar eller arbetsgivare, att säkerställa att var och en har den kunskapen.

I två program frågar sig Tendens hur det har blivit så här och hur vi påverkas av att alla som vill är opinionsbildare? Vilka är vinnarna? Vad händer med de som står utanför?

Programmet är gjort av Emil Östlund.