Hålla käft eller säga ifrån?

29 min
- Jag kan till och med lägga mig i helt främmande människors samtal. För Fanna Ndow Norrby är det oftast självklart att säga vad hon tycker, men andra är hellre tysta än säger ifrån. Vad händer med våra sociala liv när det politiska tar allt större plats i vår vardag?

– På tunnelbanan till exempel när folk klagar på tiggare kan jag inte låta bli att säga att jag verkligen inte håller med, säger Fanna Ndow Norrby.

Diskussioner blossar upp på fikaraster, släktträffar och fester. Vi har blivit mer öppna med var vi står och på sociala medier kan vi se vilka av våra klasskompisar som demonstrerar mot rasism och vilka som vill sänka skatterna. Men vad innebär det här för våra liv? Tar bort barndomskompisen vi har blockat på Facebook också från inbjudningslistan till festen? 

Att det politiska har blivit personligt har gett fler möjlighet att göra sina röster hörda men det är inte alla som gynnas av det, säger sociolog Adrienne Sörbom. För den som tycker annorlunda än majoriteten eller inte är så bra på att argumentera kan det tvärtom ha lett till en ökad osäkerhet. Adrienne Sörbom ser tydliga vinnare och förlorare när vi alla har blivit våra egna opinionsbildare.  

Programmet är gjort av Micha Arlt.