Hundar i barnens tjänst

20 min
Kan en hund lära barn att läsa? Eller få smärtan hos sjuka barn att kännas mindre påtaglig? I dagens Vetandets värld möter vi hundarna som arbetar för barnens bästa, och forskarna som söker svaret.

Tidigare forskning har visat att närkontakt med djur får oss att koppla av, att känna oss trygga och tillfreds. Det beror på att produktionen av kroppens lugn-och-ro-hormon, oxytocinet, slås på när vi exempelvis klappar en hund.

Men gör detta att vi kan använda vår bästa vän, hunden, som ett verktyg för att må bättre? Eller få oss att ta in information mer effektivt? Hur går det i så fall till, och hur kan man bevisa det vetenskapligt?

Vi möter forskaren Helene Ehriander som driver ett projekt där man med hjälp av en hund vill lära barn med läs- och skrivsvårigheter att läsa, och överläkaren Ann Edner som precis nu startar ett forskningsprojekt för att undersöka vilka effekter en vårdhund kan ha på sjuka barns välmående.

I programmet medverkar Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap Linnéuniversitetet, Eva Zäther Löfgren, kultur- och bibliotekschef i Åstorps kommun samt Ann Edner, överläkare Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.