Försvarets drönare på väg till Mali

20 min
I början av 2015 skickar Försvarsmakten ner ett underrättelseförband till Mali. Förbandet är Sveriges bidrag till den fredsbevarande FN-styrkan Minusma, med sig har de en uppsättning drönare.

På Karlsborg har vi träffat Jakob Wahlskog och Jonas Svensson från försvaret för att prata om insatsen och tekniken som kommer användas i Mali. Men förutom att användas militärt så får drönare allt fler civila användningsområden, något som både erbjuder nya lösningar på gamla problem men även skapar nya problem i ett gammalt system.

Erik Jangren som är flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen berättar att de sett en närmast exponentiell ökning av tillståndsansökningar.

Tomas Fransson som är företagare och jobbar med drönare till den civila delen av samhället berättar om några av de drönare han levererar till räddningstjänsten. Nu vill även polisen in i drönarmatchen och Per Engström från Rikspolisstyrelsen kommenterar polisen satsning på drönare.

I programmet medverkar Jakob Wahlskog och Jonas Svensson från Försvarsmakten, Per Engström från rikspolisstyrelsen, Erik Jangren som flygtekniska inspektör på Transportstyrelsen och Tomas Fransson, drönarföretagare.