Premiär för nya Meny! Vägen mot bättre svensk kyckling

29 min
Tidigare har det lagats mycket mat i Meny. Nya Meny tittar istället djupt i grytorna. I reportage och intervjuer berättar vi om maträtter, råvaror, producenter, trender, ja, allt man kan tänka sig. Första programmet skärskådar den svenska kycklingen. Långt från den franska, men det börjar ändå hända en del positivt i Sverige!

Kycklingen har gått från lyxmat till vardagsmat. Från kokehöna via broiler till färsk kyckling på längden och tvären. 

I Frankrike har man 40 olika kycklingraser. I svenka butiker kan det se ut som om vi har ett brett utbud, men i själva verket har vi bara två kycklingraser. Två snabbväxande broilers. Oavsett om det är billig kyckling, majskyckling eller ekologisk kyckling.

Men det börjar röra på sig i kyckling-Sverige. En mer långsamväxande broiler har dykt upp i butikerna. Kockarna vill ha fler raser och bättre kyckling att arbeta med. Och runt om i landet finns det småproducenter som föder upp andra raser. När kommer de att bli tillgängliga för den vanlige konsumenten?

Möt tv-kocken Niklas Ekstedt, den franske kocken Laurent Laffont och småproducenten Lina Laurin i Skåne och alla hennes olika kycklingar.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Agnes Obel - The Curse (Radio Edit)
  Album: The Curse
  Kompositör: Agnes Obel
  Bolag: Pias
 • 10.31
  Agnes Obel - The Curse (Radio Edit)
  Album: The Curse
  Kompositör: Agnes Obel
  Bolag: Pias