Kulturlöparna - om att springa för konsten

Här finns inget ljud
Från 18 juli 2012. Detta handlar om rockstjärnorna, konstnärerna och författarna som inte säger att de sportar, utan de springer för konsten.

Sofia Hedström har sprungit med superstjärnan Lady Gagas ex Luc Carl som jobbat som bartender på den legendariska festgatan Rivington Street i New York i nästan tio år.

Han har skrivit boken The Drunk Diet - om hur man kombinerar ett dekadent rock n roll liv med maratonlöpning. De möts på baren St Jerome där Luc Carl inleder intervjun med att beställer in en happy meal - en whiskeyshot och en burköl.

Anna Åkerlund har träffat konstnären Per Hüttner som gjort konst av sin löpning. Han började springa på grund av en livskris när han var 30 år och blev mer och mer besatt av dom sociala och kulturella koderna kring löpning. Per Hüttner sprang på ställen i staden där man vanligtvis inte brukar springa. I över tio års tid reste han till världens alla hörn och lät sig fotograferas springandes i helvita kläder.  Per Hüttners bilder har ställts ut på gallerier världen över, Upploppet berättar hur löpningen räddade hans liv. 

Aldrig förr har så många sprungit och anmält sig till löpartävlingar. År 2000 sprang 34.000 Göteborgsvarvet. Tio år senare hade siffran mer än fördubblats. Löparboomen har än en gång drabbat Sverige, men det är en ny typ av löpare som snörar på sig springskorna. Vilka är de nya löparna och varför springer dem? Den demokratiska aktiviteten har fått oväntat genomslag och löpningen präglar idag såväl populärkulturen som samhället. Upploppet - de nya löparna  berättar springhistorierna som skaver och känns. En serie om drogberoende, löparklänningar, kärleksmöten, elitism och festivalgemenskap.

Upploppet är en sommarserie av producenterna Anna Åkerlund från Stil P1 och Sofia Hedström från Svenska Dagbladet. Båda födda mitt under den förra löparboomen och tillsammans förklarar dom vad som skiljer 70-talets joggare från 2010-talets löpare. Anna Åkerlund började springa för tre år sen och ser sig själv som en av dem nya löparna och Sofia Hedström har sex maratons på sitt CV, däribland prestigemaratonet i Boston.