Angela Merkel – från hånad klädkatastrof till hyllad modeförebild, möglicherweise…

55 min
Angela Merkel (1954-) kan kanske inte beskyllas för att var någon modeikon, men synen på hennes stil har tveklöst förändrats under de tio år som hon varit tysk förbundskansler, den första kvinnan på den posten någonsin för övrigt. Idag är det inte många som driver med hennes look på det obarmhärtiga sätt som man gjorde i början av hennes karriär. Men så har hon (med hjälp av stylist, frisör och designer) finslipat fram en stil som hon uppenbarligen trivs alldeles utmärkt med - och som dessutom speglar partiet CDU:s återhållsamma politik. Hon håller sig till en och samma byxdressmodell, men den har hon å andra sidan i över 90 olika nyanser. Mer om Merkel berättar vi i veckans STIL.

I sitt hemland kallas Angela Merkel ofta för ”Mutti”, mamma, och hon har under årens lopp vunnit allt fler fans, åtminstone i Tyskland. Där är hon populär, även bland många som inte är anhängare av det parti som hon representerar, CDU, det vill säga ”den kristdemokratiska unionen”. Ett parti som kan jämföras med de svenska moderaterna. Men poppis har hon verkligen inte alltid varit – och det som kritiserats har väldigt ofta haft att göra med hennes stil. Eller brist på stil. En del har skyllt detta på hennes östtyska ursprung. För Angela Merkel är inte bara Tysklands första kvinnliga förbundskansler. Hon är också det enade Tysklands första toppolitiker från Östtyskland. Hur modescenen såg ut där, före murens fall 1989, berättar vi i veckans program. Var det verkligen så grått och trist som många tror?

Vi har även träffat kvinnorna bakom det svenska modemärket Dagmar, ett företag som i år firar tioårsjubileum. Dagmar har, sedan starten, sett det som en av sina uppgifter att erbjuda kvinnor kläder som signalerar både makt och självständighet – utan att på vägen förlora sin kvinnlighet. Dessutom har vi kollat upp hur hotellrummen kommer att vara beskaffade för världens sju mäktigaste politiker under det kommande G 7-mötet, för vilket Angela Merkel är värd. Det sker på Schloss Elmau, som ligger i en dal i de tyska alperna. Eller snarare på det sprillans nya lyxhotell som byggts för mötet – som varar en och en halv dag. Och så får vi höra om det verkligen är möjligt för en människa att hålla ett pokerfejs, som Angela Merkel är känd för.

Veckans gäst är Otto Fischer, professor i retorik vid Uppsala universitet.