Alan Turing ville bygga en hjärna

20 min
Ett förgiftat äpple låg bredvid Alan Turing när han hittades död i sin säng, bara 41 år gammal. Då hade han hunnit lägga grunden för moderna datorer med sin universalmaskin och förkortat andra världskriget genom att knäcka tyskarnas koder.

”Jag bygger en hjärna.” skrev Alan Turing i ett brev till en vän medan han arbetade med en av de första datorerna som kunde följa datorprogram. Från början var hans universalmaskin bara ett teoretiskt experiment, ett sätt att komma runt ett knivigt matematiskt problem. Men idén om att en maskin kunde följa olika instruktioner, eller program, ledde till utvecklingen från räknemaskiner till datorer.

Under andra världskriget spelade han en fundamental roll i att knäcka de kodade meddelanden som tyskarna skickade med hjälp av Enigma-maskinen. Det var ett arbete som enligt Winston Churchill var avgörande för att de allierade skulle vinna kriget. Men Alan Turing fick aldrig något stort erkännande för sina insatser, delvis eftersom han var öppet homosexuell under en tid då det fortfarande var olagligt.

Medverkande: Thore Husfeldt, professor i datavetenskap vid Lunds Universitet.

Programmet sändes första gången den 4 december 2012.