The Imitation Game, Anita Ekberg och Tromsö filmfestival

45 min
Kino är tillbaka efter jullovet med en oöppnad present. I vårens första sändning medverkar Sherlock-stjärnan Benedict Cumberbatch. Karin Svensson fick en exklusiv intervju med det problemlösande geniet med vissa sociala problem. Men den här gången i rollen som matematikprofessorn Alan Turing.

Man skulle kunna säga att Benedict Cumberbatch hamnat i ett fack när han nu går från den överintelligente Sherlock till matematikgeniet Alan Turing. Mannen som sannolikt bidrog till att förkorta Andra världskriget med flera år genom att lösa gåtan med tyskarnas krypterade krigskorrespondens.

The Imitation Game bygger på verkliga händelser och en livshistoria som länge var okänd. Krigshjälten Alan Turing dömdes ett tiotal år efter kriget för osedlighet på grund av sitt homosexuella leverne och tog senare sitt liv. Norske Morten Tyldum står för regin och författaren Graham Moore, som själv skrivit en roman baserad på Sherlock-figuren, har skrivit manus.

Vi har också besökt Tromsö internationella filmfestival där den samiska kortfilmen fått ett genombrott detta år, filmerna tar i tidigare förbjudna ämnen som depressioner och sexualitet.

Och så gör Fredrik Wadström ett porträtt av Anita Ekberg och beskriver bakgrunden till hennes medverkan i Frederico Fellinis världsberömda film La Dolce Vita. Ingen inblandad hade en aning om filmens mytologiska potential och förbli Anita Ekbergs höjdpunkt i karriären, oavsett hur många filmer hon gjorde efteråt. Anita Ekberg gick bort i veckan, 83 år gammal. 

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj