Bäst på bortaplan

17 min
Veckans P4 Kultur handlar om artisterna som är stora i en del av världen, men helt anonyma i en annan. Sångaren och musikern Ciwan Haco jobbar som musiklärare i Gävle, men i Kurdistan är han så stor att han fått smugglas in till sina spelningar för att komma undan fansen.

Vår reporter Stefan Westrin möter Ciwan Haco i Gävle, där han jobbar på Kulturskolan och undervisar i instrumentet saz. Haco blev chockad när han kom till den turkiska staden Batman för att spela 2003. Han visste att han var välkänd i Kurdistan och trodde att han skulle få möta en publik på som mest kanske 10 000 personer. Det kom 300 000.

– Jag visste inte att jag var så populär, skrattar Ciwan Haco som är van vid publiksiffror på max 500 i Europa.

Vi hör också historien om musikern Sixto Rodriguez. Han spåddes en lysande karriär när han gjorde sin första inspelning i slutet av 1960-talet, men succén uteblev. Rodriguez levde fattigt och jobbade hårt, samtidigt som musiken spreds och han ovetandes blev en superstjärna i Sydafrika. Kajsa Carlsson berättar om Sixto Rodriguez, vars märkliga öde nu har blivit film. Svenske Malik Bendjelloul har redan kammat hem flera priser för filmen Searching for Sugarman, som väntas ha biopremiär i Sverige i slutet av sommaren eller början av hösten.