Kenzo – modets mesta glädjespridare i ropet igen

54 min
Den japanske modeskaparen Kenzo Takada (1939-) drog in modet i en djungel av färgglada blommor, blad och mönster i början av 1970-talet. Hans butik, Jungle Jap, fick Paris modevärld att blomma upp, i flera bemärkelser. För Kenzo gjorde inte bara stora, färgglada, blommor till sin signatur. Det var hans design som blommade mest. Han plockade inspiration från alla möjliga länder och kulturer - Afrika, Kina, Vietnam, Rumänien, Sverige och Japan - och visade att folktraditioner från hela världen kunde förenas i kläder. Kenzo har en hel del med etableringen med uttrycket ”etno” och ”folklore” inom modet att göra. Idag har märket fått ett uppsving, och inte minst medial uppmärksamhet tack vare det nya designteamet bakom New York-butiken Opening Ceremony.

Nyligen blev Humberto Leon och Carol Lim, paret bakom en av New Yorks mest omtalade modebutiker – Opening Ceremony – ansvariga för märkets design. Mottagandet har varit positivt och många hoppas på att detta gamla märke, grundat 1970, ska få en välförtjänt nytändning. För i en tid, långt före globalisering och Internet, kom Kenzo att stå för en frisk fläkt utifrån. Efter sin första kollektion skrev till exempel franska Elle att: ”han kan få tre meter bomullstyg att blomma till en klänning­ av ett slag som man aldrig tidigare sett i Paris”.

Kenzo var en av de första japanska modeskaparna i Paris (en annan var Kansai Yamamoto). Men ingen av dem var särskilt ”japansk” (i bemärkelsen avantgardistisk, svart, svår som 80-talets gäng från Japan var). Kenzo var färgsprakande sprallig och glad. Han fick till och med de mest surmulna modeller och redaktörer att le, stort. Kenzo var förvisso utbildad i mode, på en prestigefull skola – men i Tokyo, på The Bunka School of Fashion. Det är idag Japans största modeskola. Men när han för första gången kom till Paris 1965, var en japansk modeutbildning inget att skryta med. Japansk modedesign fanns då inte på kartan. Det skulle dröja nästan 20 år innan det blev till ett begrepp. Mer om det får vi höra i programmet. Vi har även träffat den svenska modellen Ingmari Lamy, som är gammal god vän med Kenzo. Hon berättar om hur de träffades, och vad de gör när de ses idag. Vi har även tagit en titt på sommarens trendigaste huvudbonad – kepsen. Den syntes även på Kenzos catwalk inför vår- och sommarmodet 2012. Och så får vi möta formgivaren Lotta Kühlhorn som låter hela sitt liv influeras av mönster.

Veckans gäst är Tom Hedqvist, rektor för Beckmans Designhögskola i Stockholm.