Walt Disney – mannen bakom världens största fantasivärld

54 min
Walt Disney (1901-1966) är mannen man som fått oss att betrakta visslande möss och talande ankor som en självklarhet, ja till och med en nödvändig del av vårt svenska julfirande. Idag är namnet så förknippat med varumärket att man nästan har glömt bort att det bakom denna jättelika amerikanska underhållningskoncern faktiskt fanns en person med samma namn. I veckans STIL berättar vi om mannen Walt Disney vars stil kommit att prägla en stor del av dagens (populär) kultur - och fått en och annan att ta fram nål och tråd och satsa på att sy kläder.

När en av Walt Disneys två döttrar var sex år frågade hon sin pappa om det var han som var Walt Disney. ”Det vet du ju att jag är”, svarade han. ”Jamen, den Walt Disney”, frågade hon och bad vid det jakande svaret sin pappa om en autograf. Själva kändisskapet var emellertid inget han strävade efter. Han ogillade det sätt som stjärnor särbehandlades på. Trots framgången bodde han inte i något jättestort hus, köpte inga vrålåk och ansåg att bönor på burk var det godaste som fanns. Kostymer i grått och blått köpte han två gånger om året på motsvarigheten till dagens Dressman. 

Att teckna och skapa egna fantasivärldar var framför allt en fristad för Walt Disney, en sorts flykt från en hård och humorlös pappa som körde med sina barn. Nöjesparken Disneyland, som öppnade 1955 i Anaheim, Kalifornien, blev hans drömprojekt. Dess officiella slogan är: ”the happiest place on earth”. En plats på jorden där allt ska vara lyckligt, ljust och ofarligt. Men en särskild söndag i slutet av maj varje år drar mörka moln in över Disneyland. Om det berättar vi mer i veckans program. Vi har även kollat med några av dagens barn vilka Disneyfigurer som är mest moderiktiga och så har vi tagit en titt på en riktig mardrömsklänning.

Veckans gäst är Ida Sjöstedt, modeskapare.

God jul och gott nytt år önskar vi på Stil!