På nationaldagen: Svante Löfgren om möten med Habib Bourguiba

15 min
Svante Löfgren var Expressens Pariskorrespondent på femtiotalet. I dag, på Tunisiens nationaldag, berättar Löfgren om sina möten med tidigare presidenten Bourguiba. Det var på Bourguibas tid det infördes flera rättigheter för kvinnor. Så kanske oron över att de nu ska kränkas är obefogad? Frilansjournalisten Dan Jönsson undrar dessutom om utlandsgrekerna kommer att ge ekonomiskt stöd till hemlandet?

Trots att det religiösa partiet Nahda vann en stor seger i det tunisiska valet, menar många bedömare att det inte finns anledning att oroa sig över månggifte och sharialagar, eftersom kvinnornas rättigheter trots allt är starkt förankrade i Tunisien.

Hur kommer det sig? Det svarar vi på i dagens OBS, där vi firar den tunisiska nationaldagen med att gå tillbaka till femtiotalet, när Tunisien blev självständigt och presidenten Habib Bourguiba ersatte traditionell familjelagstiftning med en serie nya lagar baserade på individuella rättigheter.

Guide på tidsresan är Svante Löfgren som var Pariskorrespondent för Expressen på femtiotalet, och som då träffade Bourguiba flera gånger. Han har dessutom förekommit i Sveriges Radio under många år.

Hör också Dan Jönsson reflektera över att så många greker nu lämnar Grekland – och flyttar till platser där det redan finns utlandsgreker. Den grekiska diasporan är stor och många utlandsgreker är välbärgade. Tidigare har utlandsgrekerna ofta hjälpt hemlandet när det haft ekonomiska bekymmer – men kommer den trenden att hålla i sig?