Förfallet på regionaltågen, ålafiske och dags att äta mera gröt

41 min
Har du också noterat hur förfallna regionaltågen är? Det tar vi upp i dagens program. Dessutom fokus på ålafiske som kulturarv.

Under helgen hade Louise en tveksam upplevelse när hon åkte tåg i Sverige. Ja, tåget var försenat men det som gjorde henne djupt olycklig var standarden i tågvagnen. Det regnade in på toaletten, sätena var allvarligt nedsuttna, gardinerna smutsiga och plastmattan väldigt sliten. Varför är det så här och hur ser underhållsplanen ut egentligen? Och kommer Sveriges Järnvägsmuseum att visa eländet när den här tiden ska dokumenteras. Karin Svensson Smith, ordförande i Riksdagens trafikutskott har tågpendlat sen 1975 och sett förfallet. Robert Sjöö som är chef över Sveriges Järnvägsmuseum ger oss en tillbakablick på utvecklingen.

Vi fortsätter vår serie om immateriella kulturarv, något som självaste Unesco engagerar sig i. Imma-vadå-teriella kulturarv, kanske du undrar? Ja, det rör sig om det där som inte är fasta byggnader eller liknande utan företeelser som är värda att bevara.

Annika Nordström, arkivchef för Institutet för språk och folkminnen, berättar om hur ålafisket ska få sin rättmätiga plats. Mats Svensson som är ålafiskare lär oss mer om det.

Dags för ny kampanj kring att äta mera gröt? Thomas står inte ut med gröt, medan Louise älskar det. Nu får Louise vatten på sin havregrötskvarn när nya uppgifter visar att det är väldigt nyttigt. Nutritionist Hanna Eneroth från Livsmedelsverket förklarar varför.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare. Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist