Forum Special: Narkotikapolitiken döms ut - och varför bråkar ingen om forskningspolitiken?

25 min
I höst fattas ett beslut som berör över trettio tusen personers arbetsvillkor - och handlar om hur över trettio miljarder ska fördelas av skattebetalarnas pengar. Ändå är det ganska tyst både i riksdagen och i media om detta. I dagens specialprogram från Vetenskapsredaktionen undersöker reportern Therese Bergstedt ett av få områden där Sveriges politiker faktiskt tycks vara överens - nämligen forskningspolitiken.

Inför regeringens forskningsproposition som presenteras i oktober och som ska gälla fyra år framåt så reder vi ut om det egentligen finns några större skiljelinjer mellan partierna - och varför media borde bevaka detta område hårdare.

Dessutom försöker vi förstå varför just forskningspolitiken verkar vara en riktig klyschmagnet, där ord som "viktigt" , "samverkan" och uttryck som "Sverige som kunskapsnation" duggar tätare än ett sommarregn.

Det ska också handla om politik och forskning - eller snarare om vad som händer när politikerna inte lyssnar på forskningen. Narkotikapolitiken är ett exempel, och det finns fler vilket vi ska visa i kommande program.

2010 slogs ett mycket tråkigt rekord - då dog 420 människor av sitt missbruk i Sverige. Men de flesta av dödsfallen hade faktiskt kunnat undvikas, enligt drogforskaren Börje Olsson som vi också möter i dagens program. Han är mycket kritisk till delar av den svenska narkotikapolitiken och anser att den nolltolerans mot narkotika som rått sedan 70-talet bör omvärderas.

Vetenskapsradion Forum Special är det första i en serie om åtta program som tar nya grepp på samtiden med hjälp av samhälls- och humanistforskare. Fyra program sänds i vår och fyra under sensommaren.