Valkyrian på femhundrakronorssedeln, fokus på spiralen och tillbakablick på integrationsserien.

41 min
Var det rätt att avbilda Birgit Nilsson ur Valkyrian på de nya femhundrakronorssedlarna? Vad sade under våra integrationsmåndagar? Funkar spiral för alla kvinnor?

Under vintern har Nordegren och Epstein tagit upp frågan om integrationen. Alla riksdagspartier har varit här och resonerat om hur integration bäst ska skapas, hur alla människor i Sverige ska kunna vara fria och leva ett bra liv. Idag kommer ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach hit. Han har lyssnat på alla intervjuerna och ger sin syn på vad som sades.

I höst kommer de nya sedlarna. Den som har valören 500 kronor kommer att ha motivet Birgit Nilsson, Sveriges stora sopran. Bilderna på sedeln föreställer henne i rollen som Brünnhilde i operan Valkyrian som är andra delen i operacykeln Nibelungens ring. Kompositören var Richard Wagner, och det är där dagens fråga föds. Operasångerska Malena Ernman uttrycker i Svd och på sociala medier att Nilsson borde fått en värdigare bild än ur en scen från en Wagneropera, trots att Nilsson är mest känd just för sin insats där. Wagner var nämligen antisemit och hans judehat och idéer om nationalismen sägs vara en stor inspiration för nazisterna under 1900-talet. Men frågan är komplicerad - kunde man ha valt en annan bild trots allt? Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är med och funderar kring frågan. Peter Egardt, som satt i juryn på Riksbanken berättar hur de tänkte inför valet.

Spiralen som preventivmedel är i ropet igen. Louise har några frågor i ämnet. Lotta Gyllenram Hallberg, barnmorska, svarar på frågorna. Är spiralen ett lämpligt alternativ för de flesta kvinnor eller behöver man tänka om ifall i vissa fall?