Animerad feminism, Unga Sophie Bell och Göteborgs filmfestival

44 min
I helgen drar Göteborgs filmfestival igång och i år med japanskt tema. Kinos Jonatan Järbel har varit i Japan och träffat regissören Isao Takahata vars animerade film Sagan om Prinsessan Kaguya visas på festivalen.

Den snart 80-årige mästaren grundade tillsammans med Hayao Miyazaki den legendariska Studio Ghibli som gett världen tecknade filmer som Min granne Totoro och Det levande slottet. Men vad ska hända med Studio Ghibli nu när grundarna blir allt äldre, ska studion leva vidare i ny regi?

Kino får också besök av långfilmsdebutanten Amanda Adolfsson och två av skådespelarna från filmen Unga Sophie Bell. Felice Jankell och Hedda Stiernstedt spelar bästa vännerna Sophie och Alice som planerar för en flytt till Berlin nu när de gått ut gymnasiet och är fria människor. Men friheten får inte den form de tänkt sig.

Och så har vi träffat den ryske filmfotografen Michail Kritjman, aktuell med Liv Ullmans Strindbergfilmatisering Miss Julie som är en av huvudfilmerna på Göteborgs Filmfestival. Men mest känd är Kritjman för den ryske regissören Andrej Zvjagintsevs fyra filmer. Den nya, Leviathan, har vunnit en Golden Globe, är Oscarsnominerad och orsakar stor debatt i hemlandet.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Anna Tullberg och Nina Asarnoj