Anders Ygeman vill sätta stopp för svarthandeln med svenska pass

32 min
Varje år anmäls uppemot 60 000 svenska pass som försvunna. En del hamnar i kriminella händer. Nu vill regeringen sätta stopp för det genom att försvåra för de som konsekvent skaffar nya pass. Det berättar inrikesminister Anders Ygeman (S) i Ekots lördagsintervju.

– Jag tycker att det är ett ganska stort problem eftersom Sverige har ett av världens mest kraftfulla pass. Med ett svenskt pass kan du åka till fler länder utan visa än de flesta andra pass. Då måste vi också se till att det passet inte missbrukas, säger Anders Ygeman (S).

Svenska pass anses vara hårdvaluta på den svarta marknaden. Enligt polisen anmäls tiotusentals pass som försvunna varje år. Enligt uppgifter från rikskriminalen förra året var då 170 000 pass anmälda. Många är förstås bara slarviga -  andra säljer sina pass till människosmugglare bland annat.

Hur många pass som sålts vidare vet inte Anders Ygeman. Men om tillräckligt många svenska pass används av fel personer kan det försvåra för svenska resenärer som reser utomlands.

– Hela den här diskussionen är tillräckligt stor för att den riskerar att flera länder kan införa visum gentemot Sverige. Vi har personer som tar ut 10-15 pass och så kan det inte fortsätta.

En utredning ser just nu över hur stort problemet är och vad man kan göra åt det. Men inrikesministern vet redan nu vad han vill göra.

– Jag ser framför mig att polisen måste förhöra de som har tappat ett stort antal pass, så att det inte ligger något brottsligt bakom. När man har tappat tre pass så ska man inte längre få ut ett nytt svenskt pass, utan istället ett rosa pass som gäller för en enskild resa, säger Anders Ygeman.

Vad kommer man åt med det?

– Man sätter en begränsning för hur många pass en enskild person kan ta ut och det minskar tillgången på svenska pass på den svarta marknaden.