Att göra eller inte göra

24 min
Vi har väl alla ett förhållande till listan. Kanske präntar du ner dagens alla måsten för att sedan kunna bocka av? Finns det en rankning därhemma i byrålådan över dina ex utifrån hur smärtsamma uppbrotten var? Eller flyter du fritt och litar på hjärnans förmåga att hantera livet? I veckans P4 Kultur läser vi topplistor, packlistor och att göra-listor. Och så säger vi grattis till en superlista.

Kajsa Carlsson har träffat Ulf Nordström som har skrivit listor så länge han kan minnas. Han listar arbetsuppgifter på jobbet, saker som ska göras hemma och varor som ska handlas. Men det handlar inte bara om måstelistor. Topplistan är roligare, och den filmintresserade Ulf har varit med och satt ihop tegelstenen Tusen svenska klassiker, som kom 2009. Dessutom fick listintresset honom att göra en film om sin och släktens böjelse för att lista och strukturera.

Men vad är det som är så bra med alla dessa att göra-listor och to do-apparna som finns att ladda ner till mobilen? P4 Kulturs reporter Malin Sandberg frågade David Stiernholm, Sveriges enda struktör, som lever på att styra upp vardagen åt oss.

Och Laila Carlsson pratar med listtoken och programledaren Carolina Norén, som firar att Svensktoppen fyller 50 år.