Titanic – det stoltaste skepp som byggts i Belfast

20 min
Natten mellan den 14 och 15 april är det 100 år sen som atlantångaren Titanic gick under. Hennes förlisning på jungfruresan till New York gjorde henne till världshistoriens mest mytomspunna fartyg. Titanic byggdes i Belfast på Nordirland där det i många decennier var tabu att prata om Titanic och dess undergång.

Mats Carlsson-Lénart har besökt Belfast som under många decennier var en av världens främsta skeppsbyggnadsstäder där inte minst åtskilliga av de stora atlantångarna byggdes på varvet Harland & Wolff. Länge låg större delen av Harland & Wolffs stora område vid Belfast Loch för fäfot men nu håller staden på att återutveckla området till ett affärs- och bostadområde vid namn ”Titanic Quarter”.

Dokumentärfilmaren och Titanic-guiden Susie Millar visar Mats Carlsson-Lénart runt på området där Titanic byggdes, inklusive varvet Harland&Wolffs magnifika viktorianska huvudkontor som länge stått tomt.
–Här byggdes 1 700 stora skepp och Titanic var bara ett av dem. Men hon blev det mest berömda av dem alla och nu är Titanic nyckeln till hela den här stadens stolta arv inom skeppsbyggnadskonst och sjöfart, säger Susie Millar.

Men Susie berättar också att det så sent som under hennes egen uppväxt på 1970-talet fortfarande var tabu att tala om Titanic i Belfast
–Länge fanns en uppfattning om att det var ett slags Guds straff att fartyget gick under, för att människorna hävdat att hon var ett osänkbart skepp, säger Susie Millar.
Nu hävdade varken varvet eller Belfastborna att Titanic var osänkbart utan det kom från en artikel i den dåtida branschtidningen Shipbuilder´s Magazine.

I programmet medverkar också Claes-Göran Wetterholm, välkänd Titanic-expert, etnolog och författare. Han har i mer än 50 år intresserat sig för fartyget som förliste på sin första och enda resa, mellan Southampton i England och New York.
–Det var ingen före Titanics undergång som kunde föreställa sig att ett fartyg skulle studsa mot ett isberg på det sätt som nu skedde, säger Claes-Göran Wetterholm.