Ella Lemhagen (14 augusti)

48 min
Filmregissör

Om Ella Lemhagen

– Jag heter Ella Lemhagen och är verksam som filmregissör. Jag utbildades på Dramatiska Institutets film/tv-regilinje 1989-1991, och har bland annat gjort långfilmerna ”Drömprinsen - filmen om Em” (1996), ”Välkommen till festen” (1997), och ”Tsatsiki” (1999).

– Jag föddes 1965 i Uppsala och växte upp i en studentlägenhet med mina föräldrar och en ett år äldre syster, Moa Li. Eftersom vi var så nära i ålder hängde vi ihop rätt mycket, och det har fortsatt så att hon i dag jobbar som kostymör på mina filmer. Jag har även jobbat med samma fotograf, Anders Bohman, på de flesta av mina filmer. Det som är speciellt för mitt sätt att jobba är att jag gärna bjuder in mina medarbetare och skådespelare tidigt i processen och att det slutgiltiga resultatet bygger på ett kollektivt arbete där alla fått ansvara för sin del.

– Jag gillar att jobba med samma människor i produktion efter produktion, och att bygga upp ett förtroende så att man inte behöver snacka så mycket och istället blir dubbelt så effektiv. Folk tycker i allmänhet verkar tycka att jag är rätt effektiv, i bemärkelsen produktiv (jag har gjort tre långfilmer, och två barn, på fyra år), men jag hade lätt kunnat göra dubbelt så mycket om det inte var för den ofta tröga beslutsprocessen i filmbranschen. Så egentligen passar radio mig alldeles utmärkt, och jag var faktiskt inne på att jobba med radio innan jag bestämde mig för film.

– 1979, när jag gick i åttan, pryade jag på Radio Uppland och där fick jag för första gången göra ett eget program. Det handlade om det nya fenomenet punk, som jag var anhängare av. Jag fick välja alla låtar själv, men jag lät rejält obekväm när jag tvingades svara på frågor om varför punkare i England bar hakkors på tröjan eller vad mina lärare tyckte om att jag var så svart runt ögonen.

– Än i dag har jag ett kluvet förhållande till alla intervjuer, som jag dock fått vänja mig vid att göra. Jag har inget emot att prata, och jag har absolut inte något emot att prata om mig själv, men jag är väldigt trött på att svara på samma frågor i intervju efter intervju. Så i mitt Sommarprogram ska jag ta tillfället i akt att formulera lite mer intressanta frågor till mig själv. Vi får väl se om jag klarar av att besvara dem också.

Debutant.

Musiken som spelades i programmet:

D L Byron ”You Can’t Hurry Love”
TIMES SQUARE / RSO RECORDS RS-2-4203
Arne Källerud ”Överste Hathis Marsch”
DJUNGELBOKEN / SELECT 5202
Halvar Björk ”Dunderklumpens Sång”
DUNDERKLUMPEN / KARUSELL 157 573-2
Kvinnl Eng Sång & Orkester ”My Name Is Tallulah”
BUGSY MALONE / POLYDOR 831 540-2
Alan Stivell ”The King Of The Fairies”
A O’LYMPIA DE PARIS / FONTANA 6325 321
Ebba Grön ”Vad Skall Du Bli”
SVENSKA KLASSIKER 1970-1979 / DIESEL DIESEL C-4
Stiff Little Fingers ”Johnny Was”
INFLAMMABLE MATERIAL / ROUGH TRADE ROUGH 1
The Electric Chairs ”Eddie And Sheena”
- / SAFARI SAFE 1
David Bowie ”In The Heat Of The Morning”
THE WORLD OF DAVID BOWIE / DECCA SPA 58
Alice Babs Sjöblom ”Droppen Dripp Och Droppen Drapp”
ALICE / SWE-DISC SWECD 400
Phantom ”Lazy Fascist”
- / MUSIC CUE UPPGIFT SAKNAS
Nirvana ”Lithium”
NEVERMIND / GEFFEN DGCD 24425
Ramones ”I Don’t Care”
- / PHILIPS 6078511
Eskobar ”Tumbling Down”
HURMÅNGABOLLARSOMHELST / ABSURD RECORDS ABSURD 9