I den sjukes skugga

55 min
När Trude Lorentzen är tonåring blir hennes mamma svårt deprimerad. Trude försöker hålla skenet uppe, hänger tvätt i trädgården för att grannarna inte ska ana något. Men Trudes mamma mår bara sämre och det slutar med att hon tar sitt liv.

Veckans program vänder blicken mot den anhörige. 100 000 barn uppskattas ha en förälder som vårdas inom psykiatrin. Margareta Östman, professor i hälsa och  samhälle vid Malmö högskola, har i sin forskning sett att barnen ofta känner sig ensamma. Det är svårt att vara barn i en tillvaro där ens förälder ena stunden är glad, för att nästa stund förändras.

I en familj kan ett barn med funktionsvariationer kräva mycket tid, energi och kraft. Finns det ett syskon så är det lätt hänt, kanske till och med  oundvikligt att det syskonet påverkas av att föräldrarnas fokus riktas mot den som kräver det mest. Wilhelm Hjelm berättar om sin  uppväxt tillsammans med sin autistiske lillebror.

Medverkar i programmet gör också Pirjo Stråte från anhörigföreningen SPES och Niklas Wilén, psykolog, specialiserad på autism.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.03
    Satie - Gnossienes I-Ii-Iii
    Yuji Takahasi/Alain Planés