Graffiti-liv

28 min
- Jag vill vara herren på täppan när det gäller graffiti, säger Robban Atom. Han har använt sig av sina sprayburkar sedan 80-talet. En mörk och regnig decemberkvällen följer Ninos Chamoun med Robban för att se honom måla och försöka förstå hur graffitin blivit hans livsstil.

För graffitimålaren Robban Atom är graffiti inte bara något som ger honom självkänsla. Graffitin är en livsstil, säger han. Ikväll ska han ut och måla i centrala Stockholm. Han tar med sig åtta nya  sprayburkar. Ska han hitta ett ställe där han kan stå ostörd utan att upptäckas? Vad ska han måla? Vad hoppas han med sin målning, som han själv benämner som konst?

Stockholms stads policy mot graffiti antogs 2007. Kritiker menar att nolltolleransen är antiintellektuell och slår mot de som vill försöka utöva graffiti som laglig konstform.  Och nu finns planer på att slopa nolltoleransen i Stockholm.

Jacob Kimvall är författare och konstvetare och har skrivit flera böcker om graffiti. 
– Den subkulturella graffitin ingår delvis i en afroamerikans och afro-karibisk kontext på samma sätt som hiphop och rap-musik gör, berättar han.

– Och den bygger på ideal som idealitet , sväng, rytm och kanske framför allt flow, förklarar Jacob Kimvall.

Följ med Tendens ut i Stockholmskvällen för att se vad det blir för målning till slut.
Programmet är gjort av Ninos Chamoun.