IT-pionjärerna har hamnat på museum

20 min
För över 20 år sedan slog internet igenom i Sverige. Men vägen dit var lång och började redan på 1970-talet, som ett verk av rad it-pionjärer. Nu har ett nytt webbaserat internetmuseum startat.

Många förknippar nätet med webben, men vägen dit var lång. Det gällde bland annat att världens länder skulle knytas ihop med varandra. I det sammanhanget var svenska IT-pionjärer tidigt ute med att koppla upp sig till nätets ursprungsland, USA.

I Vetandets värld möter vi en av de mest kända, Peter Löthberg, som berättar om sitt arbete för att stödja internetstandarden, det så kallade internetprotokollet som reglerar adresser och transportvägar i det globala nätverket (TCP-IP).

Om detta och mycket annat kan man lära på internetmuseum.se som startats av .se-stiftelsen, den organisation som sköter den svenska domänen .se (punkt SE). Stiftelsen finansieras av de avgifter som alla med webbplatser betalar för domännamn.

Stiftelsens Måns Jonasson guidar oss igenom delar av den tidslinje som börjar historieberättelsen redan på 1960-talet.

Tanken är att successivt locka alla som var med i internets barndom att lämna in sina berättelser om hur nätet och tjänsterna växte fram till dagens internet.

I programmet medverkar Måns Jonasson, .se-stiftelsen och projektledare för stiftelsen webbplats internetmuseum.se, Jacob Palme, professor i datalogi, Stockholms universitet och Peter Löthberg, it-pionjär, nätbyggare sedan slutet av 1980-talet.

Från vårt arkiv: Vetandets värld om internets barndom 1994