Krigarens förvandlingar

Här finns inget ljud
Om hur människor blir mordmaskiner och varför en 100-årig grovt rasistisk film är en av USA:s populäraste.

I alla tider har världens civilisationer brottats med problemet att skapa krigare av vanliga människor, och att återinföra dem till ett civilt liv efter att fred har slutits. I Vetenskapsradion Historia uppmärksammas ett aktuellt forskningsprojekt som söker krigarens väsen och kartlägger hur krigaren förvandlats genom årtusendena.

– Vi tror att vår egen tid är rationell och förnuftig, men vi behöver också ritualer och symboler för att få människor att förvandlas från fredliga civilister till moderna soldater, menar Peter Haldén vid Försvarshögskolan.

Hans kollega Dan Öberg undersöker till exempel hur japanska soldater fostrades till en dödslängtan, och religionshistorikern Fredrik Wallenstein undersöker hur vikingatidens bärsärkar lyckades med sina förvandlingar från människa till djur.

Dessutom uppmärksammas den 100-årsjubilerande och fortfarande omdebatterade ”Nationens födelse”, USA:s första långfilm med ett djupt störande rasistiskt budskap som orsakade kravaller och upplopp när den hade premiär 1915. Filmvetaren Joel Frykholm och historikern Dag Blanck berättar om filmens kontroversiella budskap.

Programledare är Tobias Svanelid.