Rumpan – hur blev stjärten stjärna och stilbildare?

54 min
Rumpan är stor just nu, i dubbel bemärkelse. Modevärlden har däremot ett mer komplicerat förhållande till denna kroppsdel. Liksom många män.

Inom modet har man under årens lopp både försökt att förstora och förminska rumpan. Tittar man på bilder från modehusens visningar under de senaste åren skulle man kunna tro att man försökt radera helt och hållet. Stjärten är påfallande frånvarande inom modet, till skillnad från musiken där Nicki Minaj, Beyoncé, Rhianna och Jennifer Lopez alla skakar stjärt mer – och stoltare – än någonsin idag.

Men även i modevärlden har man uppmärksammat att rumpan är på gång, även om den representeras av kvinnor som inte har en framträdande plats på catwalks. Och allt fler intresserar sig för sin stjärt. Det har blivit allt vanligare för kändisar att stå med ryggen mot kamerorna på röda mattan och vrida huvudet för accentuera rumpan. Den så kalalde ”belfien” har susat fram som en konkurrent till selfien. Det står för ” butt selfie”. Ett foto man tar av sin egen rumpa, och generöst delar med sig av på sociala media.

Men var är killarnas stjärtar? I veckans program har vi talat med Claes Juhlin, (modechef på King) och Daniel Björk (chefredaktör för tidningen Bon) om den saken. Vi har också mött den professionella dancehalldansaren Johanna Sjövall som berättar om vad dancehallkulturen på Jamaica innebär, mer än att sätta rumpan i dallring. Och så har vi mött underkläderdesignern Noemi Ivanova som anser att trosan är plagget som sätter tonen för hela kroppens självförtroende.

Veckans gäst är Veronica Hejdelind, konstvetare.