Kino på Göteborgs filmfestival: Filip och Fredrik, Liv Ullman och The Look of Silence

44 min
Kino besöker Göteborgs filmfestival och sänder direkt från Radiohuset på Hisingen. Vi umgås med Filip och Fredrik, får regitips av Liv Ullman och träffar dokumentärfilmaren Joshua Oppenheimer som gjort en uppföljare till sin epokgörande film The Act of Killing.

The Act of Killing beskrev de bestialiska morden på misstänkta kommunister i Indonesien i mitten av sextiotalet, iscensatta i teaterliknande tablåer av förövarna själva. Nu är Joshua Oppenheimer alltså tillbaka med en variant på samma tema, men den här gången med offren i fokus - i The Look of Silence.

Komikerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson medverkar på festivalen med filmen Trevligt folk - om konsten att lösa integrationsproblem med bandyklubbor. För Saman Bakhtiari berättar de om hur de ser på begreppet loudness - hur de bestämde sig för att använda sitt kändisskap kombinerat med en osannolik idé, i arbetet med att förändra världen, eller åtminstone Borlänge.

Kinos reporter Emma Engström berättar om filmbranschens försök att analysera publikens behov och kraven på samtida releaser av filmer på biograf och på andra plattformar. Svenska filminstitutet har precis släppt en rapport som undersöker saken, intervju med Torkel Ståhl från sfi.

Liv Ullman berättar för Kinos reporter Mia Gerdin om varför hon tycker att det är så viktigt att låta en skådespelare få komma till punkt, något hon tillämpat i regiarbetet med sin film Miss Julie som visas på festivalen. En film som bygger på Strindbergs pjäs och med Jessica Chastain från Interstellar i rollen som Fröken Julie.

Och så har Fredrik Wadström fördjupat sig i festivalens Europatema och berättar bland annat om filmen Waiting for August om en frånvarande sjubarnsmamma, gjord av den rumänsk-belgiska regissören Theodora Ana Mihai.