Hollywood – så funkar det. En solstinn arbetsförmedling, eller vägen till framgång?

42 min
Veckans Kino handlar om den svenska talangexporten till Hollywood. Men först en blixtrapport från fredagens intervju med Ben Kingsley, mannen som vi sett i filmer som Ghandi, Schindlers List, och Shutter Island. Den sistnämnda regisserad av Martin Scorsese som också gjort nyss oscarsbelönade Hugo Cabret. I den spelar Ben Kingsley den legendariske franske stumfilmaren George Méliès. I veckans Kino gör vi en uppföljning av den senaste tidens skriverier om det svenska undret i Hollywood - om hur det gått för de skådespelare och regissörer som sökt lyckan i Los Angeles. Lisa Bergström for dit i december för att visa en kortfilm på en indiefestival. När hon återvände hade hon med sig en ljuddagbok om en plats där drömfabrikens myter helt plötsligt kommer så nära att man nästan kan ta på dem. Eller i alla fall spela in ljudet av dem. Ett annat sätt att komma nära inpå filmindustrin är genom biotopplistorna. Box office-genomgångarna såm publiceras flera gånger varje vecka. Och precis som man kan heja på svenskar som spelar i utländska ishockey eller fotbollslag kan man just nu sitta och hålla tummarna för att Daniel Espinosas agentactionfilm Safe House med Denzel Washington, Fares Fares och Joel Kinnaman på rollistan, ska lyckas krångla sig förbi den där magiska, och väldigt imponerande, 100-miljonersgränsen. I skrivande stund ligger intäkterna på $99,408,125. Hugo Lavett träffade Daniel när han var i Stockholm för några veckor sedan, och fick bland annat honom att berätta om hur det var första inspelningsdagen i Sydafrika, där stora delar av filmen utspelas. Det finns fler svenskar som haft framgångar på de amerikanska box office-listorna. I början av året toppades till exempel listan av filmen Underworld 4 regisserad av Måns Mårlind och Björn Stein. Här i Sverige blev dom ett namn efter långfilmen Storm och tv-serien Snapphanar. Sen åkte dom till USA och gjorde skräckisen Shelter med Julianne Moore. En film som fortfarande inte gått upp i USA efter bråk mellan bioägarna och den ökände producenten Harvey Weinstein. Men det har alltså inte hindrat regissörsparet från att få göra mer film i den amerikanska filmindustrin.

Framgångarna för regissörer som Daniel Espinosa, och skådespelare som Noomi Rapace, Micke Nyqvist och Joel Kinnaman, gör förstås att många känner sig sugna på att åka dit...Gunnar Bolin träffade producenten Glenn Lund, och under en åktur genom Los Angeles gator fick han höra varför Glenn sökt sig till Hollywood.

I del två av samtalet med Glenn Lund berättar han om den hårda verkligheten i Hollywood, om hur listor är nyckeln till framgång. Och hur den bästa mentorn är den som inte gör någonting åt en.

En av de skådespelare som i flera artiklar berättat om sina planer på att flytta till Los Angeles för att pröva lyckan är skådespelaren David Dencik. Så när han dök upp på filmfestivalen i Berlin för några veckor sedan, för att promota den danska filmen A royal affair tog Lisa Bergström tillfället i akt att kolla hur det hade gått. Och grundlig som hon är började hon med hälsoläget.