Blå ögon, vår klass och ett lapptäcke av berättelser

44 min
Hur har SVT:s dramaserie ”Blå ögon” tagits emot av publik och kritiker? Varför drar Teater Galeasens grymma och obehagliga pjäs ”Vår klass" så stor publik? Och hur lappar en stadsplanerare ihop den delade bosniska staden Mostar?

SVT:s dramaserie ”Blå ögon” premiärvisades under stora åthävor på nynazisternas favoritdag den 30 november. Serien lanserades som en nödvändig storsatsning  på att spegla Sveriges politiska utveckling, med ett lätt igenkännligt främlingsfientligt parti i centrum. I helgen är det dags för det sista avsnittet, och Kritiken frågar sig hur seriens avsikter tagits emot av publik och kritiker.

I förra veckan hade Teater Galeasen nypremiär på sin största succé genom tiderna, den polske dramatikern Tadeusz Slobodzianeks pjäs ”Vår klass”, där vi får följa en skolklass i byn Jedwabne, från 1930-talet via den ödesdigra dag 1941 då den judiska halvan av befolkningen massakrerades av den andra, och fram till våra dagar. Varför drar denna grymma och obehagliga historia en så stor publik?

Ännu närmare i tiden ligger kriget i det forna Jugoslavien, där extrem nationalism skapade nationella katastrofer och städer fortfarande är delade mitt itu. Kritiken har träffat stadsplaneraren Senada Demirovic som till Färgfabrikens utställning ”A patchwork of narratives” tagit barns och ungdomars arbete till hjälp för att lappa ihop den delade staden Mostar.

Medverkande:

Leif Zern, teaterkritiker på Dagens Nyheter

Kristina Lindquist, kulturchef på Upsala Nya Tidning

Victor Schultz, filmkritiker på Nöjesguiden

Maria Edström, kritiker på Sveriges Radios kulturredaktion

Programledare Anneli Dufva

Bisittare Måns Hirschfeldt

Producent Karsten Thurfjell